Hronološka arhiva vesti

Slikarski sabor „CVETI 2017“

U okviru programa obeležavanja Dana Takovskog ustanka i Dana opštine Gornji Milanovac, Kulturni centar i Turistička organizacija u saradnji sa prijateljima, 7, 8. i 9. aprila organizuju Slikarski sabor „Cveti – 2017“.

Opširnije...

 

Poetsko – scenski prikaz “Vez mesečevom srmom”

Kulturni centar Gornji Milanova i kompanija "Rudnik i flotacija - Rudnik”, u saradnji sa Gradskom bibliotekom iz Ljiga organizuju u četvrtak, 6. aprila u sali Doma kulture na Rudniku poetsko – scenski prikaz “Vez mesečevom srmom”, Dare Radojević.

Opširnije...

 

Kosovo, vera i pomirenje

Zbirka eseja domaćih i stranih autora o filmu „Enklava“ reditelja i scenariste Gorana Radovanovića, pod naslovom „Kosovo, vera i pomirenje“, u izdanju „Nama Filma“, biće predstavljena u sredu, 5. aprila u Modernoj galeriji Kulturnog centra. Suizdavači knjige su Kulturni centar Gornji Milanovac, Dom kulture Studentski grad (Beograd) i Dom kulture Čačak.

Opširnije...

 

Koncert studenata Katedre za duvačke instrumente

Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu i Kulturni centar organizuju u četvrtak, 30. marta u Modernoj galeriji koncert studenata Katedre za duvačke instrumente.

Opširnije...

 

Opštinsko takmičenje recitatora

Kulturni centar Gornji Milanovac, u saradnji sa Savezom amatera Srbije u četvrtak, 30. marta u organizuje je takmičenje recitatora “Pesniče naroda mog”.

Opširnije...

 

Izložba: "Stradanje"

Marko Stajić, akademski umetnik rodom iz Vranja, predstaviće u utorak, 28. marta od 18:00 sati u Likovnom salonu Kulturnog centra izložbu slika i crteža iz ciklusa “Stradanje”.

Opširnije...

 

Zbirka Bijenala u Novom Pazaru

Kulturni centar Gornji Milanovac i Muzej "Ras" predstaviće u četvrtak, 23. marta u Galeriji Gradskog muzeja u Novom Pazaru izložbu odabranih radova iz Zbirke Međunarodnog bijenala umetnosti minijature.   

Opširnije...

 

Reciklaža za umetnost

Kulturni centar i Rudnik olova i cinka "Rudnik" organizuju u utorak, 21. marta u Galeriji Doma kulture na Rudniku izložbu "Reciklaža za umetnost".

Opširnije...

 

Ah, ta ljubav !?

Kulturni centar Gornji Milanovac, pod sloganom „Ah, ta ljubav?“, organizuje u utorak, 21. marta u Modernoj galeriji, veče ljubavne poezije Radoša Markovića i njegovih gostiju, učenika osnovnih i srednjih škola.

Opširnije...

 

Priča o odžačaru

Kulturni centar Gornji Milanovac organizuje u sredu, 22. marta u Modernoj galeriji likovnu radionicu u okviru koje će naši najmlađi sugrađani moći da upoznaju pravog odžačara, ali i saznaju nešto više o ovom zanimanju.

Početak radionice je u 19:00 sati

Opširnije...

 

Crteži Marion Dedić

Utorak, 14. mart 2017. godine /18:00 sati / Likovni salon
Crteži Marion Dedić
Marion Dedić, umetnica iz Beograda predstaviće u utorak, 14. marta u Likovnom salonu Kulturnog centra svoj opus crteža. Reč je o radovima koji su nastajali tokom niza godina, kao deo isprekidanog, ali neprekinutog stvaralačkog procesa. Najčešći motiv na crtežima je životinjska figura psa i svinje. Likovno preobražen, motiv psa ili svinje u krupnom fragmentarnom kadru oblutka je prostor likovne igre Marion Dedić.
Otvaranje izložbe je u 18 sati.
Marion Dedić, rođena (1976) je u Nemačkoj. Diplomirala je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Samostalni je umetnik i do sada je realizoval deset samostalnih i veći broj kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dotnik je nekoliko značajnih nagrada i i priznanja.
CRTEŽI
Izloženi radovi nastajali su tokom niza godina, kao deo isprekidanog, ali neprekinutog stvaralačkog procesa. Kontinuitet i likovna razrada očituje se u svakom novom vraćanju temi. Rezultat je potpuni crtački preobražaj isprva figuralnog motiva koji preuzima ulogu objekta, i potom njegovo konačno razlaganje i svođenje na sasvim likovne činioce. Početni impuls i inspiracija za nastanak serije crteža delom je u pojavnom - motiv je životinjska figura, interakcija, privlačna toplina i taktilnost živog krzna. I to ne bilo koje životinje.
Za neplanirano likovno putovanje i avanturu, kao saputnici su se nametnule figure i karakteri psa i svinje, čija suprotstavljena ili pak nadopunjujuća simbolična značenja proističu iz različitosti uloga u životu čoveka.
Upotreba boje u prikazima ovih domaćih životinja je u potpunosti svedena i retka. Linijski tokovi i potezi, od onih usredsređenih i mirnih, do ekspresivnih i gestualnih, grade i oblikuju figure, a potom od njih nastale objekte. Satkani nizanjem, ugađuju se u asocijativni i simbolički oblik svojim ritmom i pravcima kretanja. Variranja likovnog izraza od laganog, prozračnog i razuđenog, do u snopovima zgusnutog i impulsivnog, izvedena su različitim crtačkim materijalima i postupcima, kao i njihovim kombinovanjem.
U postupnom raslojavanju i sve izraženijoj monohromiji, figuralni objekat vremenom gubi anatomiju i svodi se na fragment. Simbolička obeležja takođe nestaju, i nosilac crteža postaje asocijativna organska forma, koja se giba, diše i kreće unutar šara koje i nadalje prepoznajemo, ili osećamo, kao deo nečeg živog...
Likovno preobražen, motiv psa ili svinje u krupnom fragmentarnom kadru oblutka postaje prostor likovne igre, linijom tkanih taktilnih površina. Ostajemo zatečeni i zaintrigirani u hipnotišućem prepletu naizgled nasumičnih poteza, istovremeno impulsivnog i rafiniranog umetničkog nerva.
Zorica Atić, istoričarka umetnosti

Marion Dedić, umetnica iz Beograda predstaviće u utorak, 14. marta u Likovnom salonu Kulturnog centra svoj opus crteža.

Opširnije...

 

Koncert studenata harfe

Kulturni centar Gornji Milanovac i Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu – poliinstrumentalna katedra organizuju u utorak, 28. februara u Modernoj galeriji koncert studenata harfe.

Opširnije...

 

Stand Up komedija “O nezaposlenima sve najbolje”

Nenad Stefanovski, Miloš Radojković i Raša Nestorović, mladi komičari organizacije Standup.rs u sredu 22. februara, na poziv Kulturnog centra izvešće u sali Gimnazije “Takovski ustanak” u Gornjem Milanovcu stand up komediju "O nezaposlenima sve najbolje".

Opširnije...

 

Popularni linkovi

RSS

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner