Hronološka arhiva vesti

Dani Šilopajske panorame

Treća po redu manifestacija Šilopajska panorama, čiji je pokretač istoimeno udruženje građana, ove godine biće organizovana od 21 do 23. jula.

Opširnije...

 

Šest decenija umetničkog stvaralaštva Ilije Drašovića

Ilija Drašović, akademski slikar iz Gornjeg Milanovca , šesdeset godina umetničkog stvaralaštva obeležiće samostalnom izložbom koju će predstaviti u petak, 14. jula u Galeriji Doma kulture na Rudniku.

Opširnije...

 

Satirično - muzički kabare "Ponešto - pošteno"

Zoran Simović, gornjomilanovački aforističar u ponedeljak, 13. jula od 20 sati u Gradskom parku kod česme predstaviće novi satirično – muzički kabare naziva "Ponešto – pošteno".

Organizatori programa su Kulturni centar i Takovske novine.

Opširnije...

 

Likovna kolonija „Mina Vukomanović Karadžić“

Likovna kolonija „Mina Vukomanović Karadžić“
Izložbom radova učesnika 22. i 23. saziva likovne kolonije „Mina Vukomanović Karadžić“, Kulturni centar Gornji Milanovac u sredu, 12. jula svečano će obeležiti početak rada Savinačke likovne manifestacije.
Kolonija će trajati do 20. jula, a učešće u radu potvrdilo je osam priznatih likovnih umetnika iz Srbije i Makedonije.
Likovn kolonija na Savincu pokrenuta je 1994. godine povodom stogodišnjice smrti Mine Vukomanović Karadžić, poznate srpske slikarke. Negovanje uspomena na Vukovu ćerku, jednu od prvih žena slikara u srpskom slikarstvu i afirmacija rudničko - takovskog kraja, sredine bogate prošlosti i značajne kulturno umetničke tradicije, osnovna je ideja Kolonije.
Za nešto više od dve decenije, oko 190 umetnika iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i inostranstva, uzelo je učešće u njenom radu. Ostvareno je više od 350 umetničkih dela koja čine Fond likovne manifestacije.
Zbika je ove godine bogatija za 30 novih radova koji će javnosti biti predstavljeni u Modernoj galeriji, u sredu, 12. jula od 19 sati, a koje potpisuju umetnici: Lela Tomašević (Čačak), Maja Crnogorac (Milići, Bratunac, Republika Srpska), Miodrag i Mirjana Anđelković (Niš), Aleksandar Jovanović Birilj (Beograd), Izabela Mitić (Gornji Milanovac), Vidan Papić (Kragujevac), Vladimir Mitrović (Sirogojno), Mirjana Milić (Beograd), Peđa Rakićević (Kragujevac), Sadko Hadžihasanović (Toronto, Kanada), Goran Rakić (Kragujevac), Vesna i Rade Knežević (Beograd) i Vera Stanarčević (Beograd)
Predstavljanjem izložbe započeće rad ovogodišnje manifestacije na Savincu. Učešće u radu 24. Kolonije uzeće umetnici:  Goran Stojčetović (Beograd), Bisenija Tereščenko (Beograd), Jasna Opavska (Beograd), Anđela Milošević  (Vinča, Beograd), Vladimir Temkov (Kavadarci, Makedonija), Vesna Cvetić (Gornji Milanovac), Jesenka Radovanović (Beograd) i Miljana Drašković (Užice).
Lela Tomašević (Čačak)
Radovi:
Takovski grm, akril, 40h60, 2015.
Nepoznati predeo, akril, 40h60, 2016.
Maja Crnogorac (Milići, Bratunac, Republika Srpska)
Radovi:
Bez naziva 1, ulje na platnu, 80h60, 2016.
Bez naziva 2, ulje na platnu, 80h60, 2016.
Bez naziva 3, ulje na platnu, 80h60, 2016.
Miodrag Daja Anđelković (Niš)
Radovi:
Opadanje, bakropis, 70h50, 2015.
Kompozicija 1, kineski tuš, 60h40, 2015.
Kompozicija 2, kineski tuš, 60h80, 2015.
Mirjana Anđelković (Niš)
Radovi:
Kompozicija 1, ulje na platnu, 40h60, 2015.
Memento, ulje na platnu, 55h70, 2015.
U čast vojvodi Janku Katiću, ulje na platnu, 50h70, 2015.
Aleksandar Jovanović Birilj (Beograd)
Radovi:
Zloslutna planina, ulje na platnu, 60h40, 2015.
Slobodarski znaci, ulje na platnu, 65h80, 2015.
Izabela Mitić (Gornji Milanovac)
Radovi:
Crkva brvnara, ulje na platnu, 40h60, 2016.
Pucnjava, ulje na platnu, 60h80, 2016.
Santos Dumon 03 (iz ciklusa ''Dirižabl''), kombinovana tehnika, 50h40, 2016.
Vidan Papić (Kragujevac)
Vladimir Mitrović (Trnava, Zlatibor)
Mirjana Milić (Beograd)
Radovi:
1. S Minom na kafi, komb. tehnika, 80h60, 2016.
2. U zvaničnoj poseti umetniku, kompjuterska grafika, 80h60, 2017.
Peđa Rakićević (SAD)
Radovi:
1. Doživljaj prirode, kombinovana tehnika, 60h80, 2016.
2. Minino razmišljanje o prirodi, kombinovana tehnika, 60h80, 2016.
3. Osećaj u Savincu, komb. tehnika, 40h60, 2016.
Sadko Hadžihasanović (Kanada)
Radovi:
1. Huntress, ulje na platnu, 80h60, 2016.
2. Branko sa Savinca, ulje na platnu, 50h40, 2016.
3. Street fighting, ulje i kolaž na tekstilu, kombinovana tehnika, 50h60, 2012.
Goran Rakić (Kragujevac)
Radovi:
1. Predeo posle kiše, akril, 120h150, 2016.
Vesna Knežević (Beograd).
Radovi:
1. Poljubac, akril, 160h140, 2016.
2. Mrtva priroda, akril, 40h60, 2016.
3. Četvorolist, akril, 40h30, 2016.
Rade Knežević (Beograd)
Radovi:
1. Vatrene kočije, akril i ulje, 160h140, 2016.
2. Igra,  akril i ulje, 40h30, 2016.
Vera Stanarčević (Beograd)
Radovi:
1. Novi život, triptih, drvo i gvožđe, 40h50h30, 2016.

Izložbom radova učesnika 22. i 23. saziva likovne kolonije „Mina Vukomanović Karadžić“, Kulturni centar Gornji Milanovac u sredu, 12. jula svečano će obeležiti početak rada Savinačke likovne manifestacije. 

Kolonija će trajati do 20. jula, a učešće u radu potvrdilo je osam priznatih likovnih umetnika iz Srbije i Makedonije.

Opširnije...

 

Minijaturni bijenale iskoračio u svet

Odabrani radovi sa VI Minijaturnog bijenala, koji su tokom 2016. godine, kroz projekat “putujuća izložba” (projekat podržan od Ministarstva kulture), predstavljani u desetak gradova Srbije, od 8. do 15. jula biće deo izlagačkog programa Art festivala, međunarodne likovne manifestacije koja se svake godine priređuje u blasti Helgeland u Norveškoj.

Opširnije...

 

Foto crteži Biljane Jevtić

Biljana Jevtić akademski umetnik iz Novog Sada predstaviće u ponedeljak, 10. jula od 20 sati u holu ispred Velike sale Kulturnog centra (Dom kulture) izložbu foto – crteža iz ciklusa "La - budno oko / Jin – Jang".

Opširnije...

 

Nacionalne festivalske nagrade za film dodeljene Kulturnom centru i mladim filmofilima iz Milanovca

Film "Medini snovi" koji potpisuju polaznici dečje radionice animiranog filma Kulturnog centra, predvođeni mentorom Marijom Vulić osvojio je drugu nagradu za film, kao i nagradu za najbolji ton na 46. reviji filmskog stvaralaštva dece i omladine Srbije.

Opširnije...

 

Koncert profesora katedre za duvačke instrumente

Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu i Kulturni centar Gornji Milanovac organizuju u četvrtak, 25. maja u Velikoj sali koncert profesora katedre za duvačke instrumente.

Opširnije...

 

Kratki filmovi Ognjena Isailovića

Kulturni centar Gornji Milanovac predstaviće u sredu, 24. maja od 20 sati u Velikoj sali kratke filmove reditelja Ognjena Isailovića. 
Jedan od filmova koji će se prikazati je film "Suvozači", koji je tokom leta 2016. sniman u Gornjem Milanovcu. 

Opširnije...

 

Koncert Nikole Vranjkovića

Nikola Vranjković poznati kоmpоzitоr, muzičаr, gitаristа i tеkstоpisаc u utorak, 23. maja održaće koncert u Velikoj sali Kulturnog centra. 

Opširnije...

 

Celovečernji koncert ansamla "Kolo"

Kulturni centar Gornji Milanovac organizuje u petak, 19 maja u Velikoj sali celovečernji koncert ansambla „Kolo“. Početak koncerta je u 20 sati.
ANSAMBL NARODNIH IGARA I PESAMA SRBIJE „KOLO“
Ansambl KOLO osnovala je vlada NR Srbije 15. maja 1948. godine. Već šezdeset devet godina, KOLO na visokom umetničkom nivou čuva, neguje i prezentuje našu tradicionalnu umetnost, kroz igru, pesmu, muziku i običaje.
U stvaranju umetničkog repertoara, učestvovali su naši najeminentniji koreografi, kompozitori, kao i mnogobrojni stručni saradnici (etnomuzikolozi, etnolozi, baletski umetnici...) koji su izgradili prepoznatljiv umetnički stil, izražen pre svega u raznolikosti scenskih i muzičkih oblika.
Ansambl KOLO je jedinstven ambasador kulture koji je gostovao na svim kontinentima, u najprestižnijim koncertnim salama, kao što su Metropoliten i Karnegi Hol u NJujorku, Palata Šajo u Parizu, Rojal Festival Hol u Londonu, Baljšoj Teatar u Moskvi, Opera u Kelnu, Teatar Feniče u Veneciji, Opera u Sidneju, Nacionalni umetnički centar u Pekingu...
Više od šezdeset vrhunskih umetnika, igrača koji su istovremeno i pevači, kao i petnaest muzičara, prezentuju raznovrsnu i bogatu srpsku tradicionalnu umetnost.
Ansambl je stekao izvanrednu reputaciju u zemlji i inostranstvu i nosilac je prestižnih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja za visoki doprinos u kulturi.
Na koncertima Ansambla KOLO publika ima priliku da vidi bogat i raznovrstan, znalački odabran folklorni koreografski opus. Repertoar Ansambla obuhvata više od 140 koreografija iz svih etnokoreoloških oblasti Srbije i oblasti u kojima vekovima živi srpski narod. Umetnici Ansambla KOLO svojom scenskom kulturom, igračkom izražajnošću, savršenom tehinkom odigravanja, pevanja i muziciranja kao i bogatstvom nacionalnog kostima, plene scenama širom sveta. KOLO svojim sadržajem nosi bezbroj poruka, kako kulturnih i umetničkih, tako i važnu poruku prošlosti za budućnost.
Sa Ansamblom su sarađivali i danas sarađuju najbolji srpski koreografi: Olga Skovran, Dobrivoje Putnik, Dragomir Vuković, Desanka Đorđević, Mira Sanjina, Branko Marković, Milorad Mišković, Vladimir Logunov, Radojica Kuzmanović, Milorad Lonić, Borivoje Talevski i mnogi drugi.
Istaknuti srpski muzičari, kompozitori i dirigenti, sarađujući sa Ansamblom KOLO, ostavili su neizbrisiv trag: Petar Josimović, Borislav Janković, Žarko Milanović, LJubomir Bošnjaković, Krešimir Baranović, Josip Slavenski, Živojin Zdravković, Stevan Hristić, Nikola Hercigonja, Mihajlo Vukdragović, Borivoje Pašćan, Oskar Danon, Stanojlo Rajičić, Borivoje Ilić, Dušan Skovran, Zoran Hristić i drugi.
Prodaja ulaznica u starom sudu (Računovodstvo, prvi sprat), radnim danima od 08:00 do 15:30 i dva sata pred početak koncerta, u velikoj sali Kulturnog centra.

Kulturni centar Gornji Milanovac organizuje u petak, 19 maja u Velikoj sali celovečernji koncert ansambla „Kolo“. Početak koncerta je u 20 sati.

Opširnije...

 

Jubilarna izložba Branka Nikolića

Povodom obeležavanja pete decenije umetničkog stvaralaštva Branko Nikolić, priznati gornjomilanovački umetnik predstaviće u petak, 19. maja u Holu ispred Velike sale Kulturnog centra izložbu naziva “50 godina slikam za Vas”.

Otvaranje izložbe je u 18 sati.

Opširnije...

 

Počinje "Školska scena"

„Školska scena" – festival pozorišnog stvaralaštva učenika u ponedeljak, 15. maja od 18 sati, po jedanaesti put svečano će biti otvorena u Gornjem Milanovcu.

Opširnije...

 

Popularni linkovi

RSS

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner