Hronološka arhiva vesti

Celovečernji koncert ansamla "Kolo"

Kulturni centar Gornji Milanovac organizuje u petak, 19 maja u Velikoj sali celovečernji koncert ansambla „Kolo“. Početak koncerta je u 20 sati.
ANSAMBL NARODNIH IGARA I PESAMA SRBIJE „KOLO“
Ansambl KOLO osnovala je vlada NR Srbije 15. maja 1948. godine. Već šezdeset devet godina, KOLO na visokom umetničkom nivou čuva, neguje i prezentuje našu tradicionalnu umetnost, kroz igru, pesmu, muziku i običaje.
U stvaranju umetničkog repertoara, učestvovali su naši najeminentniji koreografi, kompozitori, kao i mnogobrojni stručni saradnici (etnomuzikolozi, etnolozi, baletski umetnici...) koji su izgradili prepoznatljiv umetnički stil, izražen pre svega u raznolikosti scenskih i muzičkih oblika.
Ansambl KOLO je jedinstven ambasador kulture koji je gostovao na svim kontinentima, u najprestižnijim koncertnim salama, kao što su Metropoliten i Karnegi Hol u NJujorku, Palata Šajo u Parizu, Rojal Festival Hol u Londonu, Baljšoj Teatar u Moskvi, Opera u Kelnu, Teatar Feniče u Veneciji, Opera u Sidneju, Nacionalni umetnički centar u Pekingu...
Više od šezdeset vrhunskih umetnika, igrača koji su istovremeno i pevači, kao i petnaest muzičara, prezentuju raznovrsnu i bogatu srpsku tradicionalnu umetnost.
Ansambl je stekao izvanrednu reputaciju u zemlji i inostranstvu i nosilac je prestižnih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja za visoki doprinos u kulturi.
Na koncertima Ansambla KOLO publika ima priliku da vidi bogat i raznovrstan, znalački odabran folklorni koreografski opus. Repertoar Ansambla obuhvata više od 140 koreografija iz svih etnokoreoloških oblasti Srbije i oblasti u kojima vekovima živi srpski narod. Umetnici Ansambla KOLO svojom scenskom kulturom, igračkom izražajnošću, savršenom tehinkom odigravanja, pevanja i muziciranja kao i bogatstvom nacionalnog kostima, plene scenama širom sveta. KOLO svojim sadržajem nosi bezbroj poruka, kako kulturnih i umetničkih, tako i važnu poruku prošlosti za budućnost.
Sa Ansamblom su sarađivali i danas sarađuju najbolji srpski koreografi: Olga Skovran, Dobrivoje Putnik, Dragomir Vuković, Desanka Đorđević, Mira Sanjina, Branko Marković, Milorad Mišković, Vladimir Logunov, Radojica Kuzmanović, Milorad Lonić, Borivoje Talevski i mnogi drugi.
Istaknuti srpski muzičari, kompozitori i dirigenti, sarađujući sa Ansamblom KOLO, ostavili su neizbrisiv trag: Petar Josimović, Borislav Janković, Žarko Milanović, LJubomir Bošnjaković, Krešimir Baranović, Josip Slavenski, Živojin Zdravković, Stevan Hristić, Nikola Hercigonja, Mihajlo Vukdragović, Borivoje Pašćan, Oskar Danon, Stanojlo Rajičić, Borivoje Ilić, Dušan Skovran, Zoran Hristić i drugi.
Prodaja ulaznica u starom sudu (Računovodstvo, prvi sprat), radnim danima od 08:00 do 15:30 i dva sata pred početak koncerta, u velikoj sali Kulturnog centra.

Kulturni centar Gornji Milanovac organizuje u petak, 19 maja u Velikoj sali celovečernji koncert ansambla „Kolo“. Početak koncerta je u 20 sati.

Opširnije...

 

Jubilarna izložba Branka Nikolića

Povodom obeležavanja pete decenije umetničkog stvaralaštva Branko Nikolić, priznati gornjomilanovački umetnik predstaviće u petak, 19. maja u Holu ispred Velike sale Kulturnog centra izložbu naziva “50 godina slikam za Vas”.

Otvaranje izložbe je u 18 sati.

Opširnije...

 

Počinje "Školska scena"

„Školska scena" – festival pozorišnog stvaralaštva učenika u ponedeljak, 15. maja od 18 sati, po jedanaesti put svečano će biti otvorena u Gornjem Milanovcu.

Opširnije...

 

Skulpture i ikone u drvetu Dušana Prizrenca

U Galeriji Doma kulture na Rudniku u subotu, 13. maja biće predstavljena izložba skulptura i ikona u drvetu Dušana Prizrenca, umetnika rodom iz Beograda.

Opširnije...

 

Izložba slika Aleksandra Leke Mladenovića

Kulturni centar Gornji Milanovac predstaviće u sredu 10. maja  od 19 sati u Modernoj galeriji izložbu slika Aleksandra Leke Mladenovića, redovnog profesora FLU u Beogradu.

Opširnije...

 

Festival “Kratka forma” predstavljen u Hrvatskoj

Zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji institucija kulture iz Gornjeg Milanovca i Pule (Hrvatska) u galeriji SKUC u Puli sinoć je predstavljen međunarodni filmski festival “KRATKA FORMA”.

Opširnije...

 

Nagrada za vernost

Više od 4.000 gornjomilanovčana kupilo je ulaznicu i pogledalo neki od filmskih hitova koji su se našli na bioskopskom repertoaru Kulturnog centra ove godine.

Opširnije...

 

Grafičke vizije 4: "Izložba meksičkih umetnika

U likovnom salonu Kulturnog centra u četvrtak, 4. maja biće predstavljena izložba "Grafičke vizije 4: Izložba meksičkih umetnika". Izložbu je pripremila Mr Leposava Milošević Sibinović. 

Otvaranje izložbe je u 18 sati.

Opširnije...

 

Predstava: "Generalna proba Nušića"

Produkcijske kuće „Tri za groš“ & „Teatrić“ tim u četvrtak, 4. maja od 20 sati predstaviće u Velikoj sali Kulturnog centra predstavu "Generalna proba Nušića", koju je na scenu postavio Miljan Prljeta.

Opširnije...

 

Koncert katedre za solo pevanje FMU

Kulturni centar Gornji Milanovac u sredu, 26. aprila u Modernoj galeriji organizuje koncert operskih arija koji će izvesti klasa pevača Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

Opširnije...

 

Promocija knjige: “Divlja polja”

Kullturni centar Gornji Milanovac predstaviće u utorak, 25. aprila u Modernoj galeriji zbirku pesama “Divlja polja”.

Opširnije...

 

Ikone i freske Rudničko – takovskog kraja

Izložba fotografija štampanih na platnu “Ikone i freske Rudničko – takovskog kraja”, autora Bobana Stefanovića i Radoša Gačića biće predstavljena u četvrtak, 13. aprila u Modernoj galeriji Kulturnog centra.

Opširnije...

 

Proglašeni najbolji recitatori Moravičkog okruga

Iva Matović iz Čačka (mlađi uzrast), Mina Nedeljković iz Gornjeg Milanovca (srednji uzrast) i Jovana Ivanković iz Čačka (stariji uzrast) predstavljaće Moravički okrug u Valjevu, na republičkoj smotri recitatora "Pesniče naroda mog".

Opširnije...

 

Popularni linkovi

RSS

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner