Hronološka arhiva vesti

Počinju kursevi

Kulturni centar Gornji Milanovac u saradnji sa obrazovnim centrom Akademija Čačak organizuje kurseve stranih jezika za odrasle, vođenje poslovnih knjiga i prekvalifikacije, dokvalifikacije i stručna osposobljavanja. 

Opširnije...

 

Jazz koncert

Kulturni centar Gornji Milanovac i Fakultet muzičke umetnosti iz Beograda organizuju u ponedeljak, 19. februara u Velikoj sali Kulturnog centra koncert studenata studijskog programa za džez i popularnu muziku.

Opširnije...

 

Četiri decenije umetničkog stvaralaštva Branka Dimitrijevića

Branko Dimitrijević, priznati umetnik iz Gornjeg Milanovca, 40 godina umetničkog stvaralaštva obeležiće samostalnom izložbom koja će biti predstavljena u petak, 9. februara u holu ispred Velike sale Kulturnog centra (Dom kulture).

Otvaranje izložbe je u 18 sati.

Opširnije...

 

Komedija "Svetozar III"

Urnebesna komedija “Svetozar III” u kojoj glavnu ulogu tumači naš sugrađanin Ivan Perković, u utorak, 6. februara od 20 sati biće izvedena na Velikoj sceni Kulturnog centra Gornji Milanovac.

Opširnije...

 

Likovna grupa N - 8

Likovna grupa N – 8
Osnivanje Likovne grupe N-8 1973. godine važan je datum u likovnoj tradiciji Jadarskog kraja. Počecima likovne tradicije može se smatrati živopisanje manastira Tronoša, ali zbog čestih rušenja manastira od prvobitnog živopisa nema tragova. Očuvan je delimično živopis iz 1834. godine koji su radili moleri Mihailo Konstantinović iz Bitolja i Nikola Janković iz Ohrida.
U oskudnim svedočenjima istoričara sve do 1940. godine ne nalazimo tragove o izložbama ili slikarskim delima nastalim u ovom kraju. Te godine u Loznicu dolazi nastavnik crtanja Dragoljub Vuksanović koji se bavio grafikom.
Prva izložba slika u Loznici održana je 1951. godine, a izlagali su članovi Likovne sekcije „Karadžića”.
Loznički slikari rade okupljeni oko ove sekcije sve do 1973. godine kada slikar pedagog Milan Uzelac u saradnji sa Živkom Milosavljevićem i Milutinom Gligorićem okuplja grupu od osam slikara do tada nepoznatih široj javnosti. U grupu pored pomenutih ulaze Savo Babić, Dušan Ilić, Milka Vukasović, Milorad Vranković i Svetlana Lazić i tako se formira Likovna grupa N-8, koja će vremenom u svoj sastav primiti veliki broj slikara.
Članovi Likovne grupe izlažu samostalno i grupno, učestvuju u radu likovnih kolonija i smotri slikarskog stvaralaštva od lokanog, republičkog i međunarodnog nivoa.
Galerija „Mina Karadžić“ osnovana je i svečano otviorena 28. juna 1999. godine na inicijativu slikara Dragana Bartule i Aleksandra Pribićevića. Inicijativu je podržala Likovna grupa N-8 i rukovodsvo društva. Od tada do danas je mesto gde se predstavljaju najznačajnija imena lokalnog slikarskog života i slikara iz Srbije i van nje.
O DRUŠTVU
Kulturno-umetničko društvo „Karadžić“ iz Loznice, jedno od najstarijih društava u Srbiji i na Balkanu osnovano je 1850. godine. Društvo u kome danas aktivno radi preko 500 članova, različitih uzrasta i profesija u folklornim ansamblima, grupi pevača, narodnom orkestru, pozorištu, književnom klubu, likovnoj grupi i guslarskoj sekciji.
U svojoj dugoj istoriji Društvo je bilo i ostalo nosilac kulturnih aktivnosti u Zapadnoj Srbiji i Podrinju. Nosilac je mnogih priznanja za svoje angažovanje na polju negovanja kulturnih tradicija i veza u zemlji i inostarnstvu, od kojih izdvajamo: Orden Svetog Save; Orden Belog Orla; Orden Zasluga za Narod; Povelja Republike Srbije; Septembarske i oktobarske Nagrade Opštine Loznice; Srebrni znak Republičkog odbora Crvenog krsta; Medalje Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije; Vukove nagrade Kulturno prosvetne zajednice Srbije; Povelje gradova Plock u Poljskoj, Bresta u Belorusiji, Jabloneca u Češkoj republici, Solunske opštine Mene Menis u Grčkoj i da ne nabrajamo ostale nagrade koje Društvu svakako mnogo znače.

Programi našeg Društva visoko su ocenjivani na smotrama i festivalima u zemlji i inostranstvu.

 

KUD "Karadžić" iz Loznice predstaviće u četvrtak, 1. februara U Modernoj galeriji Kulturnog centra izložbu slika članova Likovne grupe N - 8.

Otvaranje izložbe je u 18:00 sati

Opširnije...

 

Koncert učenika Muzičke škole

Učenici Muzičke škole "Dr Vojislav Vučković" iz Čačka, odeljenje u Gornjem Milanovcu, u utorak, 30. januara održaće koncert u Modernoj galeriji Kulturnog centra.

Opširnije...

 

Zvona Svetog Simeona

Književno društvo "Zapis" i Kulturni centar predstaviće u petak, 26. januara u Parohijskom domu crkve u Pranjanima knjigu "Zvona Svetog Simeona" autorke Ljiljane Bralović.

Opširnije...

 

Poetsko veče Milese Ilić

Kulturni centar Gornji Milanovac predstaviće u utorak, 23. januara u Modernoj galeriji knjigu Milese Ilić "Životopis žene".

Stihove će govoriti Milesa Ilić i Predrag Lošić. Muzička podrška je Dule Špreng.

Početak promocije je u 18 sati.

Opširnije...

 

Monodrama: "Draga"

Monodrama “Draga” (Draga Obrenović) dramaturga Zorice Simović, nakon premijernog izvođenja u Beogradu (15. januar - „Gvarnerijus“ - Centar lepih umetnosti Jovana Kolundžije), u ponedeljak, 22. januara, od 19 sati biće izvedena i na sceni Velike sale Kulturnog centra u Gornjem Milanovcu.

Opširnije...

 

Kulturni centar dobitnik Zlatne plakete Saveta makedonske nacionalne zajednice u Republici Srbiji

Savet makedonske nacionalne zajednice u Republici Srbiji dodelio je Kulturnom centru Gornji Milanovac Zlatnu plaketu, za izuzetan doprinos u radu i afirmaciji Udruženja Makedonaca Moravičkog okruga.

Opširnije...

 

Novogodišnji program za najmlađe

Kulturni centar Gornji Milanovac organizuje u nedelju, 31. decembra od 11:00 sati na Gradskom trgu Novogodišnji program za najmlađe.

Opširnije...

 

Predstava "Hor bečkih dečaka"

Pozоrišnа prеdsтаvа “Hоr bеčkih dеčаkа” u kojoj uloge tumače Predrag Ejdus, Irfan Mensur I Slobodan Boda Ninković u ponedeljak, 25. decembra 2017. godine od 20 sati biće izvedena na “Velikoj sceni” Kulturnog centra gornji Milanovac.

Opširnije...

 

Godišnja izložba polaznika radionice „Zvezda-Helios“

Kompanija „Zvezda – Helios“ predstaviće u petak, 22. decembra u holu ispred Velike sale Kulturnog centra izložbu radova polaznika svoje slikarske radionice.

Opširnije...

 

Popularni linkovi

RSS

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner