Hronološka arhiva vesti

Počinje "Školska scena"

„Školska scena" – festival pozorišnog stvaralaštva učenika osnovnih i srednjih škola sa područja opštine u utorak, 8. maja od 17 sati, po dvanaesti put svečano će biti otvorena u Gornjem Milanovcu.

Opširnije...

 

Jednočasovni koncert grupe ’’Belo u Boji’’

Grupa ’’Belo u Boji’’ iz Gornjeg Milanovca u sastavu: Miodrag Danilović (vokal), Luka Jakovljević (bas gitara), Miloš Knežević (bubanj), Naum Simovski (ritam gitara) i Strahinja Stefanović (solo gitara) u petak, 4. maja od 22:00 sata održaće koncert na terasi Doma kulture.

Opširnije...

 

Del Arno Bend otvara Natural Mystic Reggae Festival 2018

"Del arno bend" srpska rege grupa iz Beograda, orjentisana ka melodijskoj „roots“ muzici u petak, 27. aprila nastupiće u Gornjem Milanovacu.

Opširnije...

 

Otvoren 14. Međunarodni bijenale umetnosti minijature

Četrnaesti međunarodni bijenale umetnosti minijature - najveća i najobuhvatnija izložba malog formata u svetu svečano je otvoren u subotu, u Gornjem Milanovcu.
Svečana ceremonija otvaranja i dodela nagrada laureatima upriličeni su u Velikoj sali Kulturnog centra
Postavka obuhvata 478 radova koje potpisuju 322 autora iz 27 zemalja.
Izlagačke oblasti su: slikarstvo, grafika, skulptura, crtež, primenjena umetnosti, fotografija i intermedija.
Prateća izložba 14. Međunarodnog bijenala umetnosti minijature je izložba vajarskih radova prof. Nikole Vukosavljevića,
Manifestaciju je otvorio Dejan Kovačević, predsednik opštine Gornji Milanovac
Obraćajući se prisutnima Kovačević je između ostalog istakao da je otvorenost srpske kulture veoma važna za saradnju, kao i za predstavljanje domaćoj javnosti sadržaja moderne evropske i svetske kulture:
„Kultura je značaj činilac ekonomskog razvoja lokalne samouprave, ali i jedne zemlje. Uvek smo podržavali i pružali podršku razvoju  kulture i svih njenih činiocima, a to će nastaviti i u budućnosti. Gornji Milanovac je jedan od retkih gradova koji aktivno ulaže u kulturu, zato ne izostaju ni rezultati. Ističući da će se i u buduće insistirati na rezultatima, predsednik Kovačević je rekao.
- „Umetnost minijature pokazuje nam da na malom prostoru, osmišljenim potezima i kvalitetnim idejama možemo da napravimo veliko delo“.
Čestitajući nagrađenima, Kovačević je, svim prisutnima poželeo puno uspeha u daljem radu.
Brojne umetnike, predstavnike diplomatskog kora i goste manifestacije pozdravila je I Jadranka Dostanić, predsednica Organizacionog odbora 14. Bijenala.
- “Pred svima nama je umetnička manifestacija koju smo gradili zajedno sa umetnicima dvadeset sedam zemalja sveta, sa trista dvadeset dva odabrana učesnika i sa oko pet stotina umetničkih dela u svim postojećim važećim oblastima likovnog, primenjenog i uopšte vizuelnog stvaralaštva. Kao organizatori ponosno ističemo da smo već duboko zakoračili ka pune tri decenije trajanja, ove, već odavno prestižne manifestacije” - rekla je Jadranka Dostanić i najavila osnivanje Muzeja minijatura, kao sledeću veliku misiju grada u koji umetnici širom sveta gledaju kao svetsku prestonicu umetnosti malog formata.
Ovogodišnji Gran pri pripao je Marku Vukši iz Srbije, za skulpture, “Emancipovana forma” i “Osvajanje prostora”.
Prvu nagradu za slikarstvo: Stefan Živković, Srbija “Svetlost 1” i “Svetlost 2”
Prvu nagradu za grafiku: Aleksandar Leka Mladenović, Srbija Iz katedrale 1, Iz katedrale 2
Prvu nagradu za skulpturu: Radomir Knežević, Srbija Dijagonala, Razvlačenje
Prvu nagradu za crtež: Sun Mandić, Srbija Intervencija – tri kedrove strele
Prvu nagradu za primenjenu umetnost: Jelena Blečić, Srbija Bliskost
Prvu nagradu za fotografiju: Đorđe Odanović, Srbija Humano-floralna mimikrija 1, Humano-floralna mimikrija 2
Prvu nagradu za intermediju: Magdalena Pelmus, Rumunija Angst. Terrorist
Zbog visokog kvaliteta odabranih radova, Žiri u sastavu: Klaus Mertens, likovni kritičarem (Nemačka), Branko Nikolov, slikar (Bugarska) i Đorđe Stanojević, slikar (Srbija) je dodelio i osam pohvala.
Pohvale su dobili: Veljko Vučković iz Srbije (slikarstvo), Judit Karheter iz Nemačke (grafika), Rade Mutapović iz Srbije (skulptura) Monika Moteska iz Makedonije (crtež), Željka Gavrilović iz Srbije (fotografija), Izabela Mitić iz Srbije (fotografija), Lihi Talmor iz Izraela (fotografija) i Višnja Petrović iz Srbije (intermedija)
Prateći izložbeni program
Prateća izložba 14. Međunarodnog bijenala umetnosti minijature je izložba vajarskih radova prof. Nikole Vukosavljevića, Od 1977. do 2011. godine predavao je crtanje i vajarstvo na Fakultetu umetnosti u Beogradu, a od juna 2004. do juna 2011. godine bio je i dekan Fakulteta umetnosti u Beogradu.
Organizator Bijenala Kulturni centar, G. Milanovac (Ustanova za kulturu, umetnost i vanškolsko obrazovanje).
Generalni pokrovitelji Opština Gornji Milanovac (kao oficijelni osnivač manifestacije). Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije (posredstvom institucije konkursa za projekte).

Četrnaesti međunarodni bijenale umetnosti minijature - najveća i najobuhvatnija izložba malog formata u svetu juče je svečano otvoren u Gornjem Milanovcu. Ceremonija otvaranja i dodela nagrada laureatima upriličeni su u Velikoj sali Kulturnog centra.

Opširnije...

 

Proglašeni najbolji recitatori Moravičkog okruga

Maša Šiljković iz Čačka (mlađi uzrast), Nikola Perić iz Gornjeg Milanovca (srednji uzrast) i Sofija Dimitrijević iz Čačka (stariji uzrast) predstavljaće Moravički okrug u Valjevu, na republičkoj smotri recitatora "Pesniče naroda mog".

Opširnije...

 

Veče zavičajne poezije

Književno društvo "Zapis" i Kulturni centar, povodom Dana opštine Gornji Milanovac u sredu, 18. aprila u holu Velike sale organizuju veče zavičajne poezije.

Opširnije...

 

Proglašeni pobednici 14. Međunarodnog bijenala umetnosti minijature

Kulturni centar Gornji Milanovac, organizator 14. Međunarodnog bijenala umetnosti minijature - najveće i najobuhvatnije izložbe malog formata u svetu, danas je u Beogradu u prostorijama Turističke organizacije Srbije organizovao konferenciju za medije na kojoj su, između ostalog, saopštena i imena ovogodišnjih laureata.

Opširnije...

 

Veče Baha - Svite za čelo

Kulturni centar Gornji Milanovac i Fakultet muzičke umetnosti iz Beograda organizuju u petak, 13. aprila u Holu ispred Velike sale Kulturnog centra koncert profesora Ljubomira Mihailovića “Veče Baha” - Svite za čelo / Transkripcija za violinu.

Početak koncerta je u 20 sati.

Opširnije...

 

Skulpture iz prirode

Branimir Đukanović, umetnik iz Loznice, inače profesor fizičkog vaspitanja u penziji predstaviće u petak, 13. aprila u holu ispred Velike sale Kulturnog centra izložbu „Skulpture iz prirode“.

Opširnije...

 

Ono kad imaš 14 godina

Polaznici Dramske radionice Kulturnog centra u četvrtak, 12. aprila u Velikoj sali izvešće predstavu „Ono kad imaš 14 godina“.

Opširnije...

 

Kомеdiја: Ukrаđеnа ličnоs'

Pozorišna predstava “Ukrаđеnа ličnоs' ” u interpretaciji Milana Laneta Gutovića, komičara i proslavljenog glumca u četvrtak, 5. aprila biće izvedena na Velikoj sceni Kulturnog centra u Gornjem Milanovcu.

Opširnije...

 

Proglašeni najbolji recitatori opštine Gornji Milanovac

Kulturni centar Gornji Milanovac, u saradnji sa Savezom amatera Srbije danas je (30. mart) organizovao Opštinsko takmičenje recitatora “Pesniče naroda mog”.

Opširnije...

 

Priča o Uskrsu

Kulturni centar i Muzej rudničko - takovskog kraja organizuju u sredu, 4. aprila u Galeriji Muzeja radionicu pod nazivom "Priča o Uskrsu".

Opširnije...

 

Popularni linkovi

RSS

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner