Hronološka arhiva vesti

Reciklaža za umetnost

Kulturni centar i Rudnik olova i cinka "Rudnik" organizuju u utorak, 21. marta u Galeriji Doma kulture na Rudniku izložbu "Reciklaža za umetnost".

Opširnije...

 

Ah, ta ljubav !?

Kulturni centar Gornji Milanovac, pod sloganom „Ah, ta ljubav?“, organizuje u utorak, 21. marta u Modernoj galeriji, veče ljubavne poezije Radoša Markovića i njegovih gostiju, učenika osnovnih i srednjih škola.

Opširnije...

 

Priča o odžačaru

Kulturni centar Gornji Milanovac organizuje u sredu, 22. marta u Modernoj galeriji likovnu radionicu u okviru koje će naši najmlađi sugrađani moći da upoznaju pravog odžačara, ali i saznaju nešto više o ovom zanimanju.

Početak radionice je u 19:00 sati

Opširnije...

 

Crteži Marion Dedić

Utorak, 14. mart 2017. godine /18:00 sati / Likovni salon
Crteži Marion Dedić
Marion Dedić, umetnica iz Beograda predstaviće u utorak, 14. marta u Likovnom salonu Kulturnog centra svoj opus crteža. Reč je o radovima koji su nastajali tokom niza godina, kao deo isprekidanog, ali neprekinutog stvaralačkog procesa. Najčešći motiv na crtežima je životinjska figura psa i svinje. Likovno preobražen, motiv psa ili svinje u krupnom fragmentarnom kadru oblutka je prostor likovne igre Marion Dedić.
Otvaranje izložbe je u 18 sati.
Marion Dedić, rođena (1976) je u Nemačkoj. Diplomirala je slikarstvo na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Samostalni je umetnik i do sada je realizoval deset samostalnih i veći broj kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dotnik je nekoliko značajnih nagrada i i priznanja.
CRTEŽI
Izloženi radovi nastajali su tokom niza godina, kao deo isprekidanog, ali neprekinutog stvaralačkog procesa. Kontinuitet i likovna razrada očituje se u svakom novom vraćanju temi. Rezultat je potpuni crtački preobražaj isprva figuralnog motiva koji preuzima ulogu objekta, i potom njegovo konačno razlaganje i svođenje na sasvim likovne činioce. Početni impuls i inspiracija za nastanak serije crteža delom je u pojavnom - motiv je životinjska figura, interakcija, privlačna toplina i taktilnost živog krzna. I to ne bilo koje životinje.
Za neplanirano likovno putovanje i avanturu, kao saputnici su se nametnule figure i karakteri psa i svinje, čija suprotstavljena ili pak nadopunjujuća simbolična značenja proističu iz različitosti uloga u životu čoveka.
Upotreba boje u prikazima ovih domaćih životinja je u potpunosti svedena i retka. Linijski tokovi i potezi, od onih usredsređenih i mirnih, do ekspresivnih i gestualnih, grade i oblikuju figure, a potom od njih nastale objekte. Satkani nizanjem, ugađuju se u asocijativni i simbolički oblik svojim ritmom i pravcima kretanja. Variranja likovnog izraza od laganog, prozračnog i razuđenog, do u snopovima zgusnutog i impulsivnog, izvedena su različitim crtačkim materijalima i postupcima, kao i njihovim kombinovanjem.
U postupnom raslojavanju i sve izraženijoj monohromiji, figuralni objekat vremenom gubi anatomiju i svodi se na fragment. Simbolička obeležja takođe nestaju, i nosilac crteža postaje asocijativna organska forma, koja se giba, diše i kreće unutar šara koje i nadalje prepoznajemo, ili osećamo, kao deo nečeg živog...
Likovno preobražen, motiv psa ili svinje u krupnom fragmentarnom kadru oblutka postaje prostor likovne igre, linijom tkanih taktilnih površina. Ostajemo zatečeni i zaintrigirani u hipnotišućem prepletu naizgled nasumičnih poteza, istovremeno impulsivnog i rafiniranog umetničkog nerva.
Zorica Atić, istoričarka umetnosti

Marion Dedić, umetnica iz Beograda predstaviće u utorak, 14. marta u Likovnom salonu Kulturnog centra svoj opus crteža.

Opširnije...

 

Koncert studenata harfe

Kulturni centar Gornji Milanovac i Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu – poliinstrumentalna katedra organizuju u utorak, 28. februara u Modernoj galeriji koncert studenata harfe.

Opširnije...

 

Stand Up komedija “O nezaposlenima sve najbolje”

Nenad Stefanovski, Miloš Radojković i Raša Nestorović, mladi komičari organizacije Standup.rs u sredu 22. februara, na poziv Kulturnog centra izvešće u sali Gimnazije “Takovski ustanak” u Gornjem Milanovcu stand up komediju "O nezaposlenima sve najbolje".

Opširnije...

 

Promocija knjige „Kroz prstohvat cimeta”

Kulturni centar Gornji Milanovac predstaviće u utorak, 21. februara od 19 sati u Modernoj galeriji novi roman spisateljice iz Pančeva Aleksandre Mihajlović „Kroz prstohvat cimeta”.

Opširnije...

 

Slike, crteži i video sekvence Slavice Mijović

Slavica Mijović, akademski umetnik iz Podgorice predstaviće u utorak, 14. februara u Likovnom salonu izložbu slika, crteža i video sekvenci “Govor ptica”.

Opširnije...

 

Slike Gorana Rakića u Modernoj galeriji

Goran Rakić, akademski umetnik iz Kragujevca predstaviće u petak, 10. februara u Modernoj galeriji Kulturnog centra izložbu slika velikog formata. Slike su rađene kombinovanom tehnikom i stvarane su u periodu od 2014. do kraja 2015. godine.

Opširnije...

 

Raspisan konkurs za “Školsku scenu 2017”

Raspisan konkurs za “Školsku scenu 2017”
Milanovačko pozorište i Kulturni centar raspisali su konkurs za „Školsku scenu 2017“ - festival pozorišnog stvaralaštva učenika osnovnih i srednjih škola sa područja opštine Gornji Milanovac.
Pravo učešća na Konkursu imaju sve matične osnovne i srednje škole sa područja opštine koje do 22. aprila dostave prijave Milanovačkom pozorištu ili Kulturnom centru. Škole za festival mogu da prijave najviše tri predstave.
- Zbog prostornog ograničenja, Smotra je i ove godine revijanog karaktera, a predstave će se izvoditi u matičnim školama ili u dogovoru sa organizatorima u nekom alternativnom prostoru. Postoji mogućnost, da Festival realizujemo i u Domu kulture, naravno ukoliko budu obezbeđeni svi neophodni uslovi. Preporuka je da predstave traju do 30 minuta i da se realizuju sa manjim brojem glumaca, obzirom na to da nijedna gradska škola ne poseduje adekvatne uslove za izvođenje predstava, ističu Organizatori.
„Školska scena“ biće realizovana u periodu od 8. do 30. maja 2017. godine.
Zbog revijalnog karaktera, prenosni pehar festivala i ove godine se neće dodeljivati.
Najtalentovanijim glumcima osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta pripašće članske karte Milanovačkog pozorišta.
Prijave za Konkurs dostavljaju se Milanovačkom pozorištu ili Kulturnom centru Gornji Milanovac, (adresa: Trg kneza Mihaila 1, 32300 Gornji Milanovac - sa naznakom “ŠKOLSKA SCENA 2017“ ).
Inače, u proteklih 10 godina milanovačke škole su na scenu postavile 93 pozorišna komada u kojima je predstavljeno više od 1000 uloga koje su tumačili učenici iz Gornjeg Milanovca, Pranjana, Rudnika, Ugrinovaca, Takova, Kamenice, Brđana, Vraćevšnice i drugih mesta opštine.
Tačan broj posetilaca - nije poznat, ali su procene da ih je na proteklih deset festivala bilo više od 25.500, odnosno da je svaki drugi žitelj opštine pogledao bar jednu festivalsku predstavu učen

Milanovačko pozorište i Kulturni centar raspisali su konkurs za „Školsku scenu 2017“ - festival pozorišnog stvaralaštva učenika osnovnih i srednjih škola sa područja opštine Gornji Milanovac.

Opširnije...

 

Na skijama do Antarktika

Osvajanje Južnog pola spada u najekstremnije ekspedicije i vrlo mali broj avanturista uspeo je da, u surovim ekstremnim uslovima (-60 C), stigne do najjužnije tačke Antarktika i naše planete. DRAGANU JOVOVIĆU je to uspelo 2012. godine.

Opširnije...

 

U susret Kratkoj formi

Nastavljajući sa promocijom "Kratke forme", festivala kratkog, mini i mikro filma, kao i filmskog stvaralaštva dece i omladine, koji će od 26. septembra do 1. oktobra ove godine, po četvrti put biti realizovan u Gornjem Milanovcu, Kulturni centar će u sredu, 1. i četvrtak, 2. februara u Modernoj galeriji organizovati besplatne projekcije nagrađivanih filmova sa prethodna tri festivala.

Početak projekcija je u 19 sati.

 

 

Izložba Dragane Kuprešanin u Likovnom salonu

Kulturni centar Gornji Milanovac predstaviće u utorak, 31. januara u Likovnom salonu, izložbu radova „Reprint – eksperimentalni strip“, Dragane Kuprešanin, mlade i talentovane umetnice, rodom iz Beograda.

Opširnije...

 

Popularni linkovi

RSS

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner