Istorijat

Na inicijativu žitelja rudničko-takovskog kraja, 14. oktobra 1970. godine Odlukom Skupštine opštine Gornji Milanovac o spajanju Narodnog univerziteta, u čijem sastavu je poslovao bioskop „Takovo“, Gradske biblioteke i Kulturno umetničkog društva „Abrašević“, osnovana je Ustanova za kulturu, umetnost i vanškolsko obrazovanje - Kulturni centar Gornji Milanovac.

Za prvog direktora imenovan je Milorad Glire Daničić.

Počelo se od ideje. Sa puno entuzijazma i hrabrosti.

Svi koji su manje ili više učestvovali u radu Ustanove, deo su priče o Kulturnom centru. Svako je na svoj način pomagao razvoju. Bilo da su to bivši i sadašnji radnici, privrednici koji su finansijski podupirali određene projekte, predsednici opštine i predstavnici lokalne samouprave, koji su donosili velike i teške odluke bitne za razvoj Kulturnog centra ili građani, krajnji korisnici usluga koji su svojim savetima doprinosili da budemo bolji.

Za četiri i po decenije rada i postojanja realizovali smo više od 120.000 sati programa, od kojih se na bioskopske projekcije odnosi oko 32.000 sati. U našoj produkciji postavljeno je oko 130 pozorišnih predstava, realizovali smo više od 1.450 projekata iz oblasti scenske, likovne, dramske i muzičke umetnosti, a organizovali smo i oko 500 koncerata klasične, zabavne, narodne, rok i pop muzike, kao i oko 400 nastupa folklora.

Putem kurseva koji su organizovani u režiji Kulturnog centra, mnogi polaznici su upotpunili svoja znanja iz ruskog, engleskog, nemačkog italijanskog i francuskog jezika ili stekli neku od diploma neophodnih za obavljanje svoje delatnosti (kursevi daktilografije, krojenja, kursevi za vozače viljuškara, vođenje poslovnih knjiga, obuka za rad na računaru, rukovanje gasnim instalacijama...). Možemo se podičiti i da smo učestvovali u realizaciji nekoliko igranih i dokumentarnih filmova, a dok su u okviru Ustanove poslovali biblioteka i izdavaštvo (od 1991. godine funkcionišu samostalno kao biblioteka “Braća Nastasijević” i NIP “Eurografik”), objavili smo i veliki broj naslova, od kojih se neki i danas nalaze na policama univerzitetskih biblioteka.

Iz Kulturnog centra potekli su i Muzej rudničko-takovskog kraja (1994), indirektno i Turistička organizacija (2000), a bili smo i preteča razvoju elektronskih medija u opštini Gornji Milanovac. Još 1972. godine od Okružnog suda u Kragujevcu dobili smo dozvolu najpre za pokretanje, a potom i emitovanje radio programa.

Za sveukupan doprinos razvoju kulture, zaposleni i saradnici Kulturnog centra više puta su nagrađivani vrednim opštinskim i republičkim priznanjima.

Tačan broj posetilaca koji su u protekle četiri i po decenije posećivali programe Kulturnog centra, računajući i gostujuće u našoj organizaciji, nije poznat. Procene su da ih je bilo više od milion i dvestotine hiljada. Ipak, ono što nas izdvaja od drugih ustanova je to što, poslednjih godina, veliki broj posetilaca dolazi sa strane - iz većih sredina, pa čak i iz inostranstva.

Iako smo prvenstveno osnovani da programe realizujemo za potrebe lokalne sredine, od samog početka projekti Kulturnog centra su privlačili regionalnu, nacionalnu, pa i međunarodnu pažnju. Najpre su to bili Susreti amaterskih pozorišta, pa Likovna kolonija “Mina Vukomanović Karadžić”, a potom i Međunarodni bijenale umetnosti minijature (pokrenut 1989. godine), kao i Međunarodni festival kratkog filma "Kratka forma" (pokrenut 2011. godina). 

 

Popularni linkovi

RSS

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner