Bijenale minijature

Gornjomilanovački Bijenale minijature osnovan je 1989. godine, pod okriljem Udruženja likovnih i primenjenih umetnika Gornjeg Milanovca.

Ideju o organizovanju Bijenala pokrenuo je slikar Milan Miletić, koji je učestvovao na sličnoj izložbi u Torontu u Kanadi. U saradnji sa tadašnjim predsednikom Udruženja likovnih i primenjenih umetnika Gornjeg Milanovca, Nebojšom Savovićem Nesom, i članovima Udruženja manifestacija je pokrenuta pod nazivom Prvi bijenale jugoslovenske minijaturne umetnosti. Izložba je predstavljena u Zavičajnom muzeju u Gornjem Milanovcu od 9. decembra 1989. do 9. januara 1990. godine, a učešće je uzelo više od 300 jugoslovenskih umetnika.

Od samog početka je Bijenale obuhvatio sve oblasti likovnog i primenjenog stvaralaštva, što je manifestaciju učinilo jedinstvenom u svetu. Naime, na jednoj izložbi bilo je moguće sagledati aktuelno umetničko stvaralaštvo u oblasti minijature, najpre jugoslovenskih, a potom i svetskih umetnika, na najširem međunarodnom nivou.

Bijenale su od početka podržali SO Gornji Milanovac, Kulturni centar i Dečje novine, kao i brojna gornjomilanovačka preduzeća.

Od četvrte izložbe (1996) Bijenale dobija internacionalni karakter, a organizaciju preuzima Muzej rudničko-takovskog kraja.

Ustanova za kulturu, umetnost i vanškolsko obrazovanje Kulturni centar Gornji Milanovac organizator je Međunarodnog bijenala umetnosti minijature od 1998. godine. Do sada smo uspešno realizovali osam izložbi (Peti, Šesti, Sedmi, Osmi, Deveti, Deseti i Jedanaesti i Dvanaesti bijenale), a uveliko smo započeli i pripreme oko organizacije „našeg“ devetog, odnosno 13. Međunarodnog bijenala umetnosti minijature.

Učešće na manifestaciji do sada je uzelo više od 5000 autora iz četrdesetak zemalja. Zbog veličine i značaja manifestacije u realizaciju Bijenala od 2003. godine uključilo se i Ministarstvo kulture.

U proteklih dvadesetpet godina dodeljeno je dvanaest Gran-prija i 92 ravnopravne nagrade iz svih oblasti likovnog i primenjenog stvaralaštva, kao i veliki broj specijalnih nagrada. Nagrađeni autori iz Gornjeg Milanovca su: Milan Miletić, dobitnik nagrade za slikarstvo (dar Muzeja Oplenac u Topoli) na Prvom Bijenalu i Gran-pri nagrade na Drugom bijenalu i Žarko Vučković, dobitnik Prve nagrade za crtež na Četvrtom bijenalu umetnosti minijature.

Za dodatne informacije posetite internet prezentaciju Bijenala minijature

 

Popularni linkovi

RSS

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner