Izložba fotografija učenika Gimnazije

Kulturni centar Gornji Milanovac predstaviće u petak, 23. februara u holu isred Velike sale izložbu fotografija koju potpisuju učenice gimnazije „Takovski ustanak“: Kristina Milošević, Jovana Marjanović i Olga Đurović.

Otvaranje izložbe je u 19 sati.

Izlozba_FOTOGRAFIJA

Fotograf(i)ja

Danas je postalo normalno da na bilo kojoj turističkoj destinaciji viđamo hiljade ljudi koji se guraju oko atrakcije koja može biti umetničko delo, građevina ili bilo šta drugo „popularno", samo zarad selfija, nesvesno uništavajući sopstveni doživljaj, kao i doživljaj drugih posmatrača, u želji da sve uslikaju svojim pametnim telefonom ili foto-aparatom. Time skrnave umetnost i njenu osnovnu svrhu, uživanje i lični doživljaj.

Neretko nam se dešava da smo na koncertima i primetimo ogromni broj telefona konstantno podignutih u vazduh, ljude kako snimaju želeći da zabeleže svaki trenutak propuštajući tako ono najbitnije -- da osete muziku i emociju.

Treba se zapitati koja je svrha svega toga, a razlog tražiti u ljudskoj prirodi. Zapitati se kako to da živimo tuđe živote, a tako smo opsednuti svojim? Kako to da mi, tako opsednuti sobom, jaki i svoji, zavisimo od nečije potvrde naše vrednosti? Od toga šta su rekli o nama, kako im se dopala nova fotografija na instagram profilu, koliko lajkova ima. Zašto nam je bitno da fotografiju koristimo samo kao dokaz da smo negde bili ili nešto kupili? Kome dokazujemo da je naš život najbolji, automobil najskuplji i ljubav najjača i jedina na svetu?

Kome, kada i njih, kao i nas, zanima samo sebično JA? Kada je počelo to beskonačno takmičenje čija je maska lepša, čija jače sija i više bode oči drugima? Radite li to zbog sebe? Ako je tako, jeste li srećni ili je sujeta i dalje gladna, a vama ponestaje mogućnosti da je nahranite? Hajde da ne jurimo za nedostižnim idealom nerealne lepote, da se vratimo na zemlju i sagledamo život kakav jeste i prihvatimo ga. Hajde da svi nađemo nešto što nas ispunjava, iskreno i iz dubine duše, i okrenemo se tome, da nađemo lepotu u sebi, putem ljubavi, a ne selfija, da budemo svoji.

Upravo nam je ova izložba dokaz da je to moguće, ona pokazuje prizore iz realnog života,

podseća nas da je i fotografija umetnost koja zahteva trud i rad i da postoje drugi načini korišćenja fotografije. Možda čak nekog i inspirišemo da stvara nešto poput ovog, smisleno i sa porukom, a ipak autentično i da na ovaj kreativan način izrazi sebe.

priredila:

Mila Dimitrijević, učenica gimnazije „Takovski ustanak“, treća godina opšteg smera (dvojezično odeljenje)

 

Kristina Glišović, rođena je 20. septembra 2000. godine u Gornjem Milanovcu. Treća je godina društveno-jezičkog smera gimnazije „Takovski ustanak“. Svoju prvu samostalnu izložbu imala je 2016. godine, u Gimnaziji u okviru likovne sekcije. Dobitnica je nagrade - Gran pri za kratki film na nivou cele Srbije i Prve nagrade na Minijaturnom bijenalu.

„Fotografija je za mene poseban način kojim kroz objektiv izražavam svoj pogled na svet. Ovom vrstom umetnosti se bavim zato što u njoj vidim slobodu u izražavanju emocija i misli, koje mogu izraziti jednom običnom fotografijom. Najviše volim da fotografišem ljude u spontanim momentima, jer tada mogu da prikažem jedan deo njihove prave ličnosti. Pored fotografije, bavim se i raznim sportovima, muzikom i filmom. U budućnosti planiram da fotografiju iskoristim kao hobi, kojim ću izražavati svoje ideje i kreativnost u slobodno vreme.“

 

Jovana Marjanović, rođena je 4. oktobra 2001. godine u Požarevcu. Druga je godina društveno-jezičkog smera gimnazije “Takovski ustanak” u Gornjem Milanovcu.

„Fotografijom sam počela da se bavim iz hobija. Njom pokušavam da prenesem ljudske emocije koje današnje društvo retko primećuje, jer pogled kroz objektiv nikada nije isti kao realan pogled na svet. Najviše uživam fotografišući portrete, ali me arhitektura podjednako zadivljuje. Pored fotografije, bavim se muzikom i interesuje me književnost. U budućnosti planiram da nastavim da se bavim fotografijom, bez obzira koji ću poziv u životu odabrati.“

 

Olga Đurović, je učenica gimnazije „Takovski ustanak“, opšteg smera (dvojezično odeljenje), a fotografija je tu da bi pričala umesto nje i o njoj. U fotografiji je sa jedne strane pronašla odraz realnosti, a sa druge strane beg iz nje.

Kaže, „Ako slika zamenjuje hiljadu reči, onda fotografija sigurno zamenjuje više.“

Prošle godine je imala samostalnu izložbu u Gimnaziji u okviru likovne sekcije.

Nagrade koje je osvajala na konkursima potvrda su da fotografijom, kao i filmom, može da prenese poruku na publiku. Bila je član je Omladinskog žirija „Kratke forme“.

Pogled na budućnost - kroz objektiv kamere i/ili fotoaparata.

 

 

Popularni linkovi

RSS

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner