45. Sabor narodnog stvaralaštva Srbije – Gornji Milanovac

Gornji Milanovac će u nedelju, 1. oktobra biti prestonica narodne umetnosti. Ova manifestacija, duha, kulture i tradicije po prvi put biće realizovana u gradu pod Rudnikom.

45_SABOR_1Ideja vodilja je: prikupljanje, čuvanje, prikazivanje i obnavljanje tradicionalnih vrednosti , igre , pesme, svirke, nošnji i običaja pojedinih područja Srbije.

Po onome što čini i koliko uspeva da doprinese očuvanju i negovanju narodne kulture i tradicije, Sabor narodnog stvaralaštva Srbije, stekao je pravo da se svrsta u sam vrh svetkovina ove vrste. Gornji Milanovac ove godine, biće domaćini ovoj republičkoj svetkovini narodne umetnosti i podsticaj kako bi se kulturna baština i nematerijalno kulturno nasleđe čuvalo i negovalo. Sabor koji će se održati u Gornjem Milanovcu je najvažnija i najprestižnija mainfestacija izvornog narodnog stvaralaštva i tradicionalne kulture u Srbiji. To je nacionalna, sveobuhvatna i završna Smotra izvornog stvaralaštva u oblasti igre, pesme, svirke, nošnje i narodne glume (običaja), na kojoj se predstavljaju najbolji, odabrani tokom godine, na regionalnim i pokrajinskim saborima narodnog stvaralaštva. Ova manifestacija je na specifičan način važna za očuvanje dela kulturne baštine, obzirom da predstavlja ono najreprezentativnije iz bogate riznice tradicionalne kulture većinskog naroda kao i nacionalnih manjina Srbije.

Narodni sabori (ili zborovi) u našoj istoriji imaju mnogo potvrda da su bitni pokazatelji narodnog i državnog života. Prvi Sabor narodnog stvaralaštva Srbije organizovao je Savez amatera Srbije u Leskovcu pre više od četiri I po decenije, zatim se održavao u Aleksandrovcu i Topoli. Ovogodišnji 45. Sabor narodnog stvaralaštva Srbije značajano doprinosi očuvanju i negovanju tradicionalne narodne duhovne kulture, a predhodili su mu afirmisani regionalni sabori. Na saborskoj pozornici na Gradskom trgu, 1. oktobra ove godine u 18,15 sati predstaviće se najbolji čuvari tradicije: igrači, pevači, vokalni i instrumentalni solisti i grupe narodnih svirača sa autentičnim vrednostima iz svojih sredina. Tako će se bogata riznica narodne tradicije prikazivati i istovremeno čuvati od zaborava, prenoseći je na mlađe naraštaje.

Početak programa u Velikoj sali Kulturnog centra (Dom kulture) je u 19,00 sati.

 

Popularni linkovi

RSS

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner