Počinje Četvrti festival "Kratka forma"

Međunarodni festival kratkog filma "Kratka forma", jedan od značajnih svetskih bijenalnih manifestacija u oblasti kratkometražne filmske umetnosti, po četvrti put u Gornjem Milanovcu biće realizovan od 26. septembra do 1. oktobra 2017. godine.

Otvaranje je zakazano za utorak, 26. septembar, u 19 časova, u Velikoj sali Kulturnog centra kada će pobednicima Trećeg Međunarodnog festivala kratkog filma "Kratka forma", organizovanog u Gornjem Milanovcu 2015. godine biti uručene nagrade i priznanja.

Međunarodni festival kratkog filma “Kratka Forma” je festival koji se svake druge godine održava u našem gradu, u organizaciji Kulturnog centra Gornji Milanovac. To je manifestacija koja svojim programom neguje i promoviše umetničke vrednosti savremenog srpskog i međunarodnog kratkometražnog filmskog stvaralaštva, kao i nasleđe srpske i svetske kulturne baštine na području kratkometražne filmske umetnosti. Takođe, Festival otkriva i podržava razvoj mladih talenata. 

Održavajući kvalitet, kvantitet i kredibilitet manifestacije pokrenute 2010. godine, Kulturni centar, uz stručnu pomoć priznatih filmskih stvaraoca i profesora sa nekoliko filmskih akademija, svetskoj javnosti do sada je predstavio 444 filmskih ostvarenja koja potpisuju mnogobrojni autori širom sveta.

KRAFOR_A

Na 4. Festivalu će od 4.893 prijavljenog ostvarenja iz 128 zemalja biti prikazano 246 filmova iz 52 zemlje u 13 takmičarskih projekcija. U kategoriji mini, mikro i kratki film, najbolje među najboljima proglasiće žiri u sastavu: Rhiannon Wyn Hughes, direktor filmskog festivala u Prestatyn - u, Vels, Velika Britanija, Ognjen Isailović, reditelj, Srbija i Dejan Dabić, filmski kritičar, Srbija. Osim Gran prija i tri ravnopravne nagrade u rangu prve nagrade za svaku kategoriju, žiri će ove godine proglasiti i najbolji animirani film, najbolji evropski film i najbolje srpsko ostvarenje. 

U kategoriji filmsko stvaralaštvo dece i omladine, žiri (Radostina Neykova, profesor Instituta za umetničke studije na Nacionalnoj akademiji za pozorište i film „Kr. Safarov“, Bugarska, Lacey Small Biog, student Abertay University, odeljenje film i televizija, Velika Britanija, Ksenija Sanković, producent, Hrvatska, Antonio Britvar, producent, Hrvatska i Emilija Filipović, student Akademije lepih umetnosti, odsek produkcija, Srbija) će osim nagrade GRAN PRI - za najbolji film u kategoriji filmsko stvaralaštvo dece i omladine, dodeliti i nagradu za najbolji film dečjeg filsmkog stvaralaštva (uzrast do 15 godina), i nagradu za najbolji film omladinskog filmskog stvaralaštva (uzrast od 15 do 19 godina).

KRAFOR_1a

Za prestižnu međunarodnu nagradu Omladinske filmske mreže za najbolji film (Youth Cinema Network Award) biće kandidovana sva tri nagrađena filma dečjeg i omladinskog stvaralaštva. O vremenu i mestu prikazivanja Organizator će blagovremeno obavestiti lice koje je prijavilo film.  

Odluke o nagradama u takmičarskim kategorijama oba žirija doneće na javnom žiriranju.

Javno žiriranje podrazumeva da publike može javno da iznese svoje mišljenje, da polemiše sa članovima žirija ili da svojim analizama utiče na njihove odluke, a odluke žirija za proglašenje pobednika moraju biti jednoglasne.

Inače, u okviru 4. međunarodnog filmskog festivala Kratka forma, Kulturni centar će organizovati i prateći program.

kratka_forma_4_pozivnica_11

PRATEĆI PROGRAM Revijalni deo Festivala sadrži odabrane filmske sadržaje, koncerte i druge prateće programe.

27. septembar 2017. / Velika Sala Kulturnog centra / 20 časova Koncert starogradske filmske muzike - “Stari hrast i prijatelji”

 

29. septembar 2017. / Velika Sala Kulturnog centra / 20 časova Koncert džez muzike - Igo Aftuš, džez saksofon, Francuska, u pratnji kvarteta Uglješe Novakovića

 

1. oktobar 2017. / Smotra narodnog stvaralaštva

 

Organizatori Četvrtog međunarodnog festivala kratkog filma "Kratka forma" su Kulturni centar Gornji Milanovac, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Opština Gornji Milanovac, inače ovu manifestaciju pomogli su i brojni milanovački privrednici.

Očekuje se, kao na prethodnom Trećem festivalu Kratka forma, poseta većeg broja autora, producenata, filmskih radnika i poklonika kratke filmske forme iz zemlje i inostranstva.

 

 

Popularni linkovi

RSS

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner