Minijaturni bijenale iskoračio u svet

Odabrani radovi sa VI Minijaturnog bijenala, koji su tokom 2016. godine, kroz projekat “putujuća izložba” (projekat podržan od Ministarstva kulture), predstavljani u desetak gradova Srbije, od 8. do 15. jula biće deo izlagačkog programa Art festivala, međunarodne likovne manifestacije koja se svake godine priređuje u blasti Helgeland u Norveškoj.

Art festival je priznata svetska likovna manifestacija specifična po tome što “poseduje” jednu od najdužih galerija na svetu. Kako ističe Stig Ove Sivertsen, selektor i direktor festivala čitava glavna ulica starog dela grada Mušjena, sa svim prodavnicama, kovačkim radionicama, zanatskim radnjama i privatnim stanovima, tokom trajanja festivala postaje galerija čiji je izlagački prostor duži od dva kilometra.

Dečju likovnu manefestaciju “Minijaturni bijenale” na Art festivalu u Norveškoj predstaviće Valentina Nađ, urednik dečjeg programa Kulturnog centra.

Ovo je veliki uspeh za sve nas: za decu umetnike, Kulturni centar i Gornji Milanovac, kaže Valentina Nađ i dodaje da je Međunarodna izložba u Mušjenu kruna dvanaestogodišnjeg postojanja “malog bijenala”.

- Minijaturni bijenale svoj put je započeo 2005. godine, kao prateća manifestacija VIII Međunarodnog bijenala umetnosti minijature. Počelo se od ideje. Sa puno entuzijazma i hrabrosti. Svi koji su manje ili više učestvovali u kreiranju ove manifestacije, deo su priče o Minijaturnom bijenalu. Svako je na svoj način pomagao. Bilo da su to bivši ili sadašnji stvaraoci, njihovi profesori, likovni pedagozi, kulturni poslenici, privreda Gornjeg Milanovca ili posetioci izložbe, koji su svojim savetima doprinosili da budemo bolji. Do sada smo zajedničkim snagama predstavili šest izložbi, na kojima je učešće uzelo više hiljada mališana školskog uzrasta ne samo iz Gornjeg Milanovca, već i iz umetničkih škola iz Čačka, Šapca, Niša, Užica, Kraljeva i drugih gradova Srbije. Svoj doprinos bijenalu su dali i umetnica Anne Britt Ravna kao i polaznici likovne radionice Kulturne škole u Mušjenu (2010. godine) Nastojeći da našu ideju o dečjem bijenalu proširimo 2014. i 2016. godine realizovali smo projekat "Minijaturni bijenale - putujuća izložba" koji je podržalo Ministarstvo kulture Srbije. Projekat je nastao iz potrebe da se manifestacija razvija i širi, da se u okviru jedne ideje okupe i drugi gradovi Srbije, kao i bratski gradovi iz Slovenije, Makedonije, Grčke ...

Danas... pripremamo postavku za Art festival. Na dobrom smo putu da nakon izložbe u Norveškoj Minijaturni bijenale dobije i međunarodno “priznanje”, i da u dogledno vreme postane manifestacija koja će poput "velikog" bijenala promovisati radove umetnika sa svih meridijana, zaključuje Valentina Nađ.

Izlagački program Art festa, pored odabranih radova sa Minijaturnog bijenala činiće i umetnička dela skandinavskih autora koji doprinose inovaciji i razvoju kreativnosti na polju likovne umetnosti, ali i kulture uopšte.

MB6_A2

 

 

 

Popularni linkovi

RSS

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner