Počinje "Školska scena"

„Školska scena" – festival pozorišnog stvaralaštva učenika u ponedeljak, 15. maja od 18 sati, po jedanaesti put svečano će biti otvorena u Gornjem Milanovcu.

Čast da prvi nastupe imaće mališani PU "Sunce", srednja grupa, koji će predvođeni vaspitačima: Katarinom Jovanović i Slavicom Rašić u Velikoj sali Kulturnog centra izvesti predstavu "Cvrčak i mrav", inspirisanu pričom Dušice Bojović.

Svoje glumačko umeće, ove godine sa tri različite predstave, stilskog i žanrovskog pristupa pokazaće i učenici osnovne škole "Ivo Andrić" iz Pranjana. Za razliku od učenika matične škole koji su pripremili lutka predstavu "Lutka Evrovizija", autora teksta i reditelja Miloljuba Ristanovića (sreda, 17. maj, 11:00 sati, Pranjani), učenici izdvojenih odeljenja u Brezni i Kamenici, za ovu Školsku scenu izvešće predstave "Pepeljuga" Zlatka Grušanovića i reditelja Slavice Jovićević Babović (Brezna, 10:00 sati) i "Deca su uvek u pravu", dramski tekst Aleksandre Đurić i Marte Gajić. Tekst je realizovan u okviru projekta MEDIATE, a predstavu je na scenu postavila Slobodanka Gavrilović. 

Bajka_o_caru_i_slavuju_2

Gosti festivala biće učenici - glumci Politehničke škole iz Požarevca. Oni će u čast jedanaeste Školske scene, u utorak, 16. maja od 18 sati na Velikoj sceni Kulturnog centra (Dom kulture) predpremijerno predstaviti svoj filmski prvenac „Kapija“. Film je, prema tekstu Sonje Bogdanović, kompletno urađen u školskoj produkciji, a mentori u realizaciji ovog projekta bili su profesori: Jelena Stević, reditelj, Ivana Vujčić i Tanja Babejić.

Bajka_o_caru_i_slavuju

Festival je revijalnog karaktera, tako da se nagrade za najbolju predstavu (Gran pri), iskazanu glumačku darovitost ("Bora Atanasković") i najbolju mušku, odnosno žensku ulogu, neće dodeljivati.

- Revijalni karakter festivala, ali i nepoznanica da li će predstave moći da se izvode na Velikoj sceni (u tehnički opremljenom prostoru), uticali su na slabiji odziv škola za ovogodišnji festival. Ipak, ono što je najvažnije „Školska scena“ je zadržala kontinuitet i od iduće godine će, zahvaljujući privođenju nameni Velike sale ponovo zablistati u punom sjaju, kaže Predrag Lošić, rukovodilac festivala.

"Školska scena" se, kao i predhodnih 10 godina realizuje pod pokroviteljstvom: kompanije „Swisslion-Takovo“, a u organizaciji Milanovačkog pozorišta i Kulturnog centra.

KAPETAN_7

Inače, na "Školskoj sceni" do sada je izvedeno 97 pozorišnih predstava u kojima je predstavljeno više od 1200 uloga u interpretaciji mladih glumaca iz: Gornjeg Milanovca, Pranjana, Rudnika, Ugrinovaca, Takova, Kamenice, Brđana, Vraćevšnice i drugih mesta opštine.

Tačan broj posetilaca - nije poznat, ali su procene da ih je u proteklih 10 godina bilo oko 27 hiljada.

KAPETAN_1111

 

 

Popularni linkovi

RSS

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner