Grafičke vizije 4: "Izložba meksičkih umetnika

U likovnom salonu Kulturnog centra u četvrtak, 4. maja biće predstavljena izložba "Grafičke vizije 4: Izložba meksičkih umetnika". Izložbu je pripremila Mr Leposava Milošević Sibinović. 

Otvaranje izložbe je u 18 sati.

O IZLOŽBI

U duhu plodne kulturno-umetničke saradnje sa Meksikom, u protekloj deceniji, predmetnoj izlozbi su prethodile i izložbe „Grafičke vizije“ 1, 2 i 3 koje su imale znatnog odjeka u stručnoj i široj kulturnoj javnosti. Cilj izložbe je razmena profesionalnih iskustava razlicitih kulturnih sredina, razumevanje i saradnja na bazi opšte prihvacenih vrednostii, obogaćenje kulturnog života.Svi učesnici imaju solidno umetničko obrazovanje, uspešnu karijeru, svi su rođeni i žive u Meksiku, učesnici su brojnih bijenala, umetničkih radionica u zemlji i inostranstvu, dobitnici su brojnih priznanja i nagrada.

Zajedničko im je da su njihovi radovi odraz meksičkog podneblja, da povezuju veoma bogatu meksičku tradiciju sa savremenim likovnim izrazom, imaju prepoznatljiv likovni rukopis, izuzetno vladaju raznim grafickim tehnikama, kako tradicionalnim tako i novim. Kroz razne teme i segmente traže odgovore na narasle problema meksičkog drustva i smisla postojanja.

Obim izložbe: Obuhvata 34 grafike realizovane u raznim grafičkim tehnikama na pamučnom papiru, po 7 od svakog autora, izuzev 6 od Marka Antonia Garsie Rosalesa.

MARCO ANTONIO GARCIA ROSALES, Grad Meksiko, 1980. g. Diplomirao likovnu umetnost, smer grafika, na Nacionalnoj školi likovnih umetnosti, UNAM, Grad Meksiko, 2015. g. Priredio više samostalnih izložbi: SAD 2015, Gvatemala 2010, Nemačka 2008, Meksiko, 2004. i 2005. godine. Učesnik je brojnih kolektivnih izložbi: Međunarodni bijenale grafike, Lođ, Poljska; Međunarodna premija grafike „Maksimo Ramos“, Korunja, Španija, 2015; I međunarodni bijenale „H. Guadalupe Posada“, 2013; Dobitnik je više nagrada i priznanja.Likovno obrađuje večne teme ljudske prirode i prolaznosti koje odgovaraju nemiru i potrebi za suštinsko istraživanje. Objekti na njegovim grafikama velikih formata, kao što su kanap, grana, oblak, gube kulturnu nosivost i postaju sublimirana forma. Na njima šapat kontrastnog Meksika izlazi iz crnila boje i belila papira.

LUIS ROBERTO GARCIA ORTEGA, Grad Meksiko, 1988. g. Diplomirao studije umetnosti na Nacionalnoj školi likovnih umetnosti, UNAM, smer grafike u Gradu Meksiku, 2006-2008. Magistrirao na Fakultetu umetnosti i dizajna, smer grafike, 2015. Učesnik je brojnih kolektivnih izložbi: „Huan Rulfo u knjigama umetnika pergament koncertina“, autorski projekat L. Milošević Sibinović prikazan u 5 gradova Srbije i 5 gradova Meksika, 2015-2016; Galerija Atuksara, Kito, Ekvador, 2014; Izložba „Poetika akvatinte“, Fakultet nauke CU, UNAM, Meksiko.Obrađuje situacije homo tradicije u kojima dominiraju racionalnost i sloboda uprkos našim ograničenjima i slabiostima. Svaki pakao, teoloski, dogmatski i egzisrtencijalni, bio stari ili moderni ima dramatičnu nosivost teme. U seriji “Sivi sati” pretenduje da predstavi lice savremenog pakla, u vise scena i fragmenata iz drugih perioda a koji se protežu do naseg urbanog života.

HORHE FANUVI NUNES AGILERA, Grad Meksiko, 1979. g. Diplomirao studije likovnih umetnosti na FAD, UNAM, Grad Meksiko, 2004. Magistrirao grafiku na ENAP, UNAM, Grad Meksiko 2010. Od 2012. docent na dva Univerziteta: ENAP, UNAM i Aut. Univerzitet u Tlaskali. Od 2012. rukovodilac Ateljea za koordinaciju i širenje kulture, FAD, Tasko. Od 2010. osnovao i vodi Atelje „Grafika Čaparančo“. Priredio je 8 samostalnih izložbi: „Počast zastavi“, Kulturni centar, Paskvaro, Mičoakan, 2015; Galerija „Antonio Ramires”, ENAP, Grad Meksiko, 2010; Kuća Humbolt, Tasko, Gerero, 2010;Na svojim grafikama interpretira večne meksičke probleme koji se mešaju i udišu neprestano uz skriveni bol i frustraciju. Grafike sadrže dozu humora i crpe svežinu iz legendarne meksicke tradicije. Podseća na vreme kada su grafičari „Ateljea za popularnu grafiku“, sa visokim estetskim utemeljenjem u društvenoj stvarnosti, grafici ugradili snagu i ugled oružja u službi obespravljenih.

VICTOR UGO RIOS OLMOS, Grad Meksiko, 1980.godine. Aktuelni profesor na FAD, UNAM, koordinator u Ateljeu za produkciju i istraživanje grafike „Karlos Olačea“, šef Kolegijuma za štampu, od 2012. je profesor u Ateljeu litografije. Učestvovao u selekcijama raznih konkursa i bijenala grafike u Meksiku, Egiptu, Poljskoj, Kubi, Republici Češkoj, Peruu, Indiji, Austriji, Slovačkoj, Rumuniji, Španiji, Srbiji: VII međunarodni konkurs ekslibrisa, Glivice, Poljska, 2007; IV međunarodni trijenale štampe, Egipat, 2003; Treći bijenale Peru; IV bijenale „Barat Bavan“, Bopal, Indija;Problematizuje put u kome pati duša tek preminulog na odlasku u drugi svet. Smrt kao važeću korupciju živog tela prikazuje kao ljudsku figuru sa insektima čiji efmerni život potencira čovekovu prolaznost i privremenost. Dominiraju insekti i figure žena koje zbog svog likovnog bogatstva služe kao razlog za pokazivanje, lepotu crteža i prefinjene tehnike autora.

ENRIQUE PEREZ MARTINEZ , Tlaskala, 1975. g. Diplomirao studije likovnih umetnosti, smer grafika na Univerzitetu u Verakrusu, 1998. godine. Od 2000. je koordinator i profesor na TEBAK, Tlakskala, Instituciji za promociju, širenje i produkciju grafuike.Izlagao je na 16 samostalnih izložbi i oko 90 kolektivnih: Argentina, Rumunija, SAD, Brazil, Švedska, Čile, Peru ; U Meksiku: Verakrus, Merida, Oahaka, Mičoakan, Kolima, Puebla, Guanahuato, Idalgo, Morelos, Koauila, Aguaskalientes, Grad Meksiko, Tlaskala. Predstavljen je u više od 20 grafičkih mapa, među kojima se ističe “Grafika, Nezavisnost i Revolucija”. Na grafikama kroz svet voluminoznih kornjaca i armadilja mapira mistično ognjište, oni postaju šamani, kao bica puna mudrosti, hermetična, ali u isčekivanju da se iskažu. Prikazujući geografiju izgnanstva i lutanja, ističe znacaj ognjišta i bliskosti , a simbolično i posebne privrženosti meksikanaca svom podneblju.

mexiko_2

 

Popularni linkovi

RSS

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner